Pesterijen, de dood met de duizend naalden.

     
     

En het is nog niet gedaan …..

Gelezen in het Nieuwsblad

Afperser Sander (16) blijft familie lastig vallen na dood tiener

Vandaag om 03:00 door sln

De rechtszaak rond Sander Van Yper werd gisteren uitgesteld, maar niet zonder een relletje in de zaal. De stiefvader van Van Yper ging door het lint. Sander Van Yper (16) werd in 2011 maandenlang afgeperst. Hij moest zijn lunch, frisdrank en geld afgeven aan jongeren uit de buurt. Als hij dat niet zou doen, zou hij klappen krijgen van het groepje. Hij stal geld van zijn moeder om aan de afpersers te geven, maar durfde zijn ouders niet te zeggen dat hij gepest en afgeperst werd.  In augustus 2011 werd hij dood teruggevonden aan de voet van een flatgebouw op het E3-plein in Ledeberg. Het was niet duidelijk of het om zelfmoord ging of dat de tiener geduwd of gevallen was.  

Opstootje

In de zaak rond zijn dood verschenen gisteren de drie meerderjarige verdachten voor de rechtbank. De zaak werd echter meteen uitgesteld naar december, maar toch was er een opstootje in de zaal. Toen verdachte Ali E. vertelde dat hij een brave jongen is die alle dagen werkt, ging de stiefvader van Van Yper even door het lint. Volgens zijn advocate liegt E. en blijft hij de nabestaanden van Van Yper provoceren. Volgens de familie van Sander laat de verdachte hen helemaal niet met rust.

Gelezen in het laatste nieuws

Vier jaar na overlijden Sander (16) blijft afperser familie lastigvallen

Door: redactie 
14/10/15 - 03u06  Bron: Het Laatste Nieuws

Eén van de jongeren die in 2011 betrokken was bij de afpersing die leidde tot de dood van de 16-jarige Sander Van Yper uit Ledeberg, laat de nabestaanden maar niet met rust. Dat bleek gisteren tijdens de rechtszaak. «Hij blijft ons maar lastigvallen», aldus de ­ouders van het slachtoffer, die al naar de politie trokken. De twintiger om wie het ging, haalde de schouders op en mompelde wat. En de rechtszaak, die werd opnieuw ­uitgesteld.

In de lente en de zomer van 2011 werd Sander Van Yper uit de Gentse ­gemeente Ledeberg maandenlang afgeperst. Hij moest thuis geld stelen en dat, samen met zijn broodjes­lunch, koeken, chocolade en frisdrank, afgeven aan een groepje jongeren uit de buurt. De doodsbange Sander had er thuis nooit een woord over gezegd, want dan zou hij volgens zijn pesters alleen nog maar méér ellende krijgen. En klappen. Dus zweeg de jongen en stal hij geld van zijn mama om het aan de pesters te geven. Ook zo op 21 augustus 2011. 's Anderendaags vond een postbode het lichaam van de ­jongen beneden aan een flatgebouw op het E3-plein in Ledeberg. Hij had een val van negen verdiepingen ­gemaakt. Zelfmoord? Gevallen? ­Geduwd? Het zou nooit helemaal ­duidelijk worden. Vrienden vertelden de politie hoe Sander al maandenlang werd afgeperst en geslagen door een bende minderjarigen.

De pesters mochten tot aan hun proces vrij rondlopen en het gerecht vond het niet nodig om maatregelen te nemen opdat ze nooit meer in de buurt van de nabestaanden konden komen. Geen contactverbod. Niet toen, niet nu. Gisteren, toen de drie andere verdachten voor de rechter moesten verschijnen, bleek dat één van hen de halfbroer en -zussen van Sander helemaal niet met rust laat. Het was het zoveelste uitstel in de zaak, die al vier jaar aansleept, dat de ouders van Sander hun geduld verloren en rechtstreeks de confrontatie aangingen.

Afperser van omgekomen Sander (16) gaat niet in beroep

Door: redactie 
5/02/15 - 18u52  Bron: Belga

De 21-jarige man die door de bijzondere kamer van de Gentse jeugdrechtbank veroordeeld werd tot acht jaar gevangenisstraf voor afpersing met de dood tot gevolg van de 16-jarige Sander Van Yper gaat niet in beroep tegen het vonnis. De twee andere jongens die voor dezelfde feiten door de raadkamer verwezen werden, verschijnen binnenkort voor de correctionele rechtbank.

Op 22 augustus 2011 ontdekte een postbode het lichaam van Sander Van Yper (16) aan een flatgebouw in Ledeberg. Er werd eerst gedacht aan zelfdoding, maar het onderzoek leidde naar drie meerderjarige jongens en een jongen die 17 was op het moment van de feiten. Die laatste, de nu 21-jarige Tarik E., werd door de jeugdrechter in Gent uit handen gegeven. Op zijn proces voor de bijzondere kamer van de Gentse jeugdrechtbank verklaarde Tarik E. dat het slachtoffer zelf gesprongen was.

De jeugdrechtbank veroordeelde Tarik E. tot acht jaar effectieve gevangenisstraf voor afpersing met de dood tot gevolg. De rechtbank oordeelde dat er een oorzakelijk verband was tussen de afpersing en de dood van Sander Van Yper. De drie meerderjarige jongens in het dossier werden door de raadkamer verwezen naar de correctionele rechtbank. Twee van hen worden beschuldigd van afpersing met de dood tot gevolg, maar zonder het oogmerk te doden.

Acht jaar cel voor afperser van omgekomen Sander (16)

Bewerkt door: Redactie 
21/01/15 - 10u55  Bron: Eigen berichtgeving

Er is een duidelijk oorzakelijk verband tussen de dood van de 16-jarige Sander Van Yper en de wekenlange afpersing waarvan de tiener uit Ledeberg het slachtoffer was. Dat oordeelt de Gentse jeugdrechter die vanmorgen een eerste vonnis velde in de zaak. Tarik Ecchoubel (21), de man die beschouwd wordt als de leider van het groepje afpersers, kreeg acht jaar cel. Hij werd onmiddellijk aangehouden. De twee meerderjarigen die in dezelfde zaak verdacht zijn, verschijnen later voor de gewone correctionele rechtbank.

Tarik Ecchoubel werd na het arrest onmiddellijk aangehouden. 

Sander Van Yper was 16 toen hij in augustus 2011 een dodelijke val maakte van een flatgebouw op het E3-plein in Ledeberg. Familie en vrienden vermoedden al snel dat de jongeman niet zomaar een wanhoopsdaad pleegde. Uit onderzoek bleek dat de tiener al een tijd afgeperst werd door een groepje jongeren uit de Brugse Poort. Ook op de dag van de feiten was dat het geval, Sander Van Yper werd toen bedreigd en geslagen. 

Eén en ander deed het gerecht besluiten om drie jongeren te vervolgen: twee meerderjarigen en één jongeman die op het ogenblik van de feiten slechts 17 jaar oud was. Die laatste werd door het gerecht beschouwd als de leider van het groepje afpersers. 

"Pychopaat"

Een bijzondere kamer van de rechtbank, waarin ook een jeugdrechter zetelt, besliste vandaag over zijn lot. Het parket had 15 jaar cel gevraagd voor Tarik Ecchoubel, die intussen 21 jaar oud is. Volgens de openbaar aanklager is Ecchoubel een meester-manipulator en een psychopaat. De jongeman ontkent echter dat hij ooit in het appartement van het slachtoffer is geweest. Dat werd ook niet hard gemaakt in het vonnis, maar de rechter stelde wel dat er een ontegensprekelijk oorzakelijk verband is tussen de wekenlange afpersing en de dood van Sander Van Yper. De rechter citeerde daarbij uit de verklaring van de verdachte, die tijdens één van zijn ondervragingen had gezegd dat "Sander wellicht nog zou geleefd hebben, moesten wij hem gerust gelaten hebben".

De nabestaanden krijgen in totaal een schadevergoeding van om en bij de 50.000 euro.

Sander "zelf over balkon gesprongen uit schrik voor ons"

17/12/14 - 18u32  Bron: Belga

De jongen die door de jeugdrechter uit handen werd gegeven in het onderzoek naar de dood van Sander Van Yper zegt dat het slachtoffer zelf gesprongen is. De zestienjarige was in 2011 van een balkon in de Gentse deelgemeente Ledeberg gevallen. "Hij is zelf over het balkon gesprongen uit schrik van ons (de drie verdachten, nvdr.). Dat is het meest waarschijnlijke. Ik ga ervan uit dat hij zodanig schrik had dat hij het beu was", verklaarde de nu 20-jarige Tarik E. voor de bijzondere kamer van de Gentse jeugdrechtbank.

Op 22 augustus 2011 ontdekte een postbode het lichaam van Sander Van Yper (16) aan een flatgebouw in Ledeberg. Er werd eerst gedacht aan zelfdoding, maar het onderzoek leidde naar drie meerderjarige jongens en een jongen die 17 was op het moment van de feiten. Die laatste, de nu 20-jarige Tarik E., werd door de jeugdrechter in Gent uit handen gegeven. De raadkamer in Gent verwees de drie meerderjarige jongens door naar de correctionele rechtbank. Twee van hen worden beschuldigd van afpersing met de dood tot gevolg, maar zonder het oogmerk te doden. De zaak tegen hen is nog niet behandeld. 

De jongeman werd vandaag zelf verhoord door de rechtbankvoorzitter. Met die uitzonderlijke procedure probeerde rechter Daniël Van Den Bossche de verdachte alsnog de waarheid te laten vertellen. 

"Niet eerlijk geweest"

"Ik weet niet alles meer precies in detail", zei Tarik E. "Ik ben in het begin niet eerlijk geweest. Mijn betrokkenheid -afpersing en slagen en verwondingen- heb ik eerst ontkend. Ik weet wel niet meer of ik Sander die nacht geslagen hebben."

De rechtbankvoorzitter gaf Tarik E. mee dat zijn bekentenis wellicht niet noodzakelijk is omdat de andere verdachten een gelijklopende verklaring aflegden. "Het zou wel perspectieven bieden voor de ouders en nabestaanden van Sander. In de waarheid zullen misschien nog wel meer verzachtende omstandigheden zitten", zei Van Den Bossche. "Ik vertel nu de volledige waarheid", reageerde E. "Ik weet niet hoe hij om het leven gekomen is. Niemand van ons is die nacht teruggekeerd."

Tarik E. stelde dat hij nooit op het balkon geweest is. "Er is echt niets gebeurd. Ik kan niet bekennen wat ik niet gedaan heb. Als de andere twee zeggen dat ik zeer kwaad was, dan is dat niet waar. Hij is zelf over het balkon gesprongen uit schrik voor ons. Dat is het meest waarschijnlijke. Ik ga ervan uit dat hij zodanig schrik had dat hij het beu was. Wij drie waren niet aanwezig op het moment van het overlijden." 

Gsm uitgezet

Op de vraag van de rechter waarom hij die avond zijn gsm uitzette, gaf hij toe dat het was om niet getraceerd te worden. "Ik deed dat meestal als ik van plan was iets verkeerds te doen. Waarom ik die avond mijn gsm afzette, dat herinner ik me niet meer", besloot Tarik E.

De beklaagde riskeert vijftien jaar cel. De uitspraak valt op 21 januari.

Een onderwijzeres onderwees haar klas over de gevolgen van pesten. Ze gaf hen de volgende opdracht.

Ze gaf alle kinderen in de klas een stuk papier en zei hen het te verkreukelen, er een prop van te maken, het op de grond te gooien en er op te stampen. Kortom er echt een puinhoop van te maken, maar het niet te verscheuren. De kinderen vonden dat wel een leuke opdracht en deden hun best het blad zo veel mogelijk te verkreukelen. Toen kregen ze de opdracht om het papier voorzichtig weer open te vouwen, zodat het niet scheurde en het weer glad te strijken.

Ze liet hen zien hoe vol littekens en vuil het papier was geworden. Toen vertelde ze de kinderen dat ze tegen het papier moesten zeggen dat het hen speet dat ze het zo verkreukeld hadden. Maar hoe vaak ze ook zeiden dat het hen speet en hoe ze hun best ook deden om de kreukels weer uit het papier te halen, het lukte hen niet om het blad in de vorige gladde staat terug te krijgen. Ze wees haar leerlingen op alle littekens die ze achterlieten. En dat die littekens nooit meer zullen verdwijnen, hoe hard ze ook probeerden ze te repareren. Dat is wat er gebeurt als een kind een ander kind pest. Je kan zeggen dat het je spijt, je kan proberen het weer goed te maken, maar de littekens zijn er en die blijven.

Mensen van 80 kunnen nu nog navertellen hoe ze op de lagere school gepest werden. De kreukels gingen er niet meer uit. De gezichten van de kinderen in de klas vertelden haar dat haar boodschap was overgekomen.

Karel Jansens uit Leuven wordt op staande voet ontslagen omdat hij wegens pesterijen zijn zelfbeheersing verloor en de pester een oorvijg heeft verkocht.

Hugo Vandingenen wordt een jaar te beschikking gesteld wegens tuchtmaatregel (met de consequentie van halve wedde en een jaar pensioenanciënniteit minder) wegens drogredenen als gevolg van pesterijen door zijn oversten.

Ontelbaren raken op de dool en komen met depressies in de ziektewet terecht.

Op 17 oktober 2000 pleegt David Van Gijsel uit Sint Jorisweert zelfmoord. Hij wordt gepest op het werk. Zijn ouders blijven in één klap met een leeg gevoel achter.

En het stopt niet !
Nu in 2010 zijn er nog steeds pesterijen die zo gruwelijk zijn dat ze te vergelijken zijn met toestanden in de concentratiekampen van vroeger.
Hebben we dan niets geleerd uit het verleden?
Ziet het beleid dan nog niet de noodzaak van een onafhankelijk centraal meldpunt in dat ook ingrijpbevoegdheid heeft?.

Op de tijd dat wij bestaan, en dat is van 17 augustus 2000 heb ik weet van verschillende zelfmoorden, heel wat onslagen ontslagen, ontelbare zieken door pesterijen op het werk en ga zo maar door.

Eindelijk begint de wereld zijn ogen te openen.

Een minuut stilte vragen zou te gemakkelijk zijn. Dat zou een doekje zijn voor het bloeden. Wij tonen ons solidair, zijn verontwaardigd en voor de rest doen we niets essentieel aan het probleem.

Daarom laat ons nu eindelijk werkelijk wat doen en degelijk het verschil maken. Dat is de mooiste minuut die we aan de nabestaande van de slachtoffers kunnen aanbieden.