Mag gepubliceerd worden

     
      Voorwoord

Onze vereniging krijgt via de website heel wat vragen en meldingen binnen. Op iedere melding wordt persoonlijk gereageerd. Het door SASAM vzw verzonden antwoord wordt niet vermeld, soms geeft de redactie wel enige commentaar.

Soms stellen we vast dat ons antwoord de geadresseerde niet bereikt. SASAM vzw kan dit alleen betreuren. De meest voorkomende oorzaken zijn: het opgeven e-mail adres blijkt onjuist te zijn of betrokkene zijn postbus vol zit (vaak het geval bij hotmail accounts). 

Wij vragen u dan ook vriendelijk een bestaand e-mail adres op te geven en dit regelmatig na te kijken.

Slechts 10% van de personen geeft aan dat zijn of haar bericht mag gepubliceerd worden.  SASAM vzw dankt deze personen hiervoor.

Hier volgt een bloemlezing van wat we binnenkregen en waarvoor we toestemming kregen om te publiceren. Ondanks deze toestemming hebben wij om de privacy te bewaren soms namen en plaatsen aangepast (X, Y, Z). 

De rest van de tekst is letterlijk overgenomen (hier en daar werden enkele spelling correcties uitgevoerd).  

De identiteit van iedere schrijver is SASAM vzw bekend.

Reacties op deze berichten (vermeld wel het nummer van het bericht) zullen ook op het web geplaatst worden met naam en e-mailadres of, indien wij het nodig vinden, met “naam en adres gekend op de redactie”. Anonieme reacties verdwijnen in de prullenmand.

De Redactie.

De berichten

 • In verband met de website:
  bericht 1, 3, 4, 48
 • Vragen van hulpverleners:
  bericht 5, 13, 17, 45
 • In verband met stalking:
  bericht 2, 6, 8, 11, 12, 18, 20, 21, 24, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 35, 39, 40, 42, 44, 46, 54, 55
 • In verband met mobbing:
  bericht: 7, 9, 14, 15, 16, 19, 36, 37, 38, 41, 50, 52
 • In verband met pesterijen op school:
  bericht: 43, 49, 51 58
 • Studenten op zoek naar informatie voor hun eindwerk:
  bericht 57 (bestaat uit verschillende berichten)
 • Vragen uit het buitenland:
  bericht: 26, 34
 • Andere:
  bericht 10, 22, 23, 25, 47, 53, 56

Indien u op een bericht wenst te reageren kan dit, vermeld wel in uw e-mail het nummer van het bericht. Klik op de link Uw reactie onder het bericht.

Bericht 1

Ik vind dat de website praktischer is geworden met een goed overzicht, een uitgebreid programma om beter de actualiteit te volgen. 
Ik vind het heel goed dat
X niet alleen op de site staat, wat meer bewijst dat er nog andere slachtoffers zijn. Je kunt duidelijk zien dat er heel hard aan gewerkt wordt, de lay-out, de onderwerpen, het is duidelijk iets van sterke aanpak en niet zomaar een "bevlieging" bij wijze van spreken. Het is sterk georganiseerd wat het heel aangenaam maakt om op de site te surfen. 

De aandacht die de lezer krijgt, het mogen reageren zonder enkel probleem geeft meer een teken "om erbij te horen of een sterke interesse te tonen"  

Redactie:

Bedankt, het geeft ons moed om verder te doen!

Geef ons Uw reactie, Terug naar het begin van de berichten

Bericht 2

Geachte mevrouw/mijnheer

Sinds drie jaar zijn wij slachtoffer van pesterijen – verwijten – stalking -broodroof enz... enz... wij hebben ons burgerlijk partij gesteld op de rechtbank te X maar de zaak kwam al driemaal voor de raadkamer en de persoon zou correctioneel veroordeeld worden maar er komt geen schot in de zaak en wij worden nog steeds tot op heden gepest, mijn echtgenote was zeer depressief en dreigde zelfs met zelfmoord daarvan hebben wij medisch attest, wij worden tot op heden gestalkt gepest verweten en van alles het is voor ons niet houdbaar, we zijn intussen al zeer veel geld kwijt aan onze raadsman wij zochten al overal hulp bij justitiehuizen, slachtofferhulp en wij staan nog steeds op dezelfde tegel te trippelen en dat maakt ons ziek. 

De aanslepende zaak brengt natuurlijk de nodige medische hulp met zich mee en ook de spanningen binnenhuis. Wij beschikken over een onoverzichtelijk dossier tot en met wij hopen via jullie organisatie die ik via de infolijn van de Vlaamse regering leerde kennen op jullie hulp in de voor ons ondraaglijke situatie wij zijn bereid lid te worden en steunend lid te worden geen enkel probleem want nu weten wij zelf wat het is gepest worden dat is onvoorstelbaar, wij begrijpen nu ook dat er in ons land zoveel familiedrama's en zelfmoorden gebeuren het gerecht werkt efficiënt maar traag maar intussen is het niet draaglijk voor ons gezin 

Wij hopen op jullie hulp en steun te mogen rekenen en zien er naar uit.

Met vriendelijke groeten en dank bij voorbaat familie Y

Geef ons Uw reactieTerug naar het begin van de berichten

Bericht 3

Waarom dient deze site zoveel maal te wisselen van ontwerp? Of heb ik het mis? Het bevordert in geen geval de gebruiksvriendelijkheid!!!!! 

Dacht dat je het eens wilde weten.

Redactie:

De wijzigingen in het ontwerp zijn juist bedoeld om de website gebruiksvriendelijker te maken. Het spijt ons dat u dit vervelend vindt!

Geef ons Uw reactieTerug naar het begin van de berichten

Bericht 4

Mooie poging, maar er staan nog wel wat spelfouten in, bij gelegenheid geef ik ze wel door.

Redactie:

Alvast op voorhand bedankt voor uw medewerking. 

Geef ons Uw reactieTerug naar het begin van de berichten

Bericht 5

Beste,

Ik krijg regelmatig vragen van ouders, scholen naar mogelijkheden tot psychologische hulpverlening en ondersteuning voor slachtoffers van pestgedrag op school (en voor het gezin/de ouders). Ik zou het prachtig vinden indien jullie website verrijkt zou kunnen worden met adressen en coördinaten van mensen/instanties die aan deze vraag tegemoet kunnen komen (regionaal gerubriceerd). Kunnen jullie in de media geen oproep in die zin lanceren? Het geeft meteen ook bekendheid aan waar jullie mee bezig zijn en is mooi meegenomen voor al wie op zoek is naar concrete ondersteuning. Graag een reactie.  

Succes met jullie werk en website,

Redactie: 

Wij gegeven dit soort informatie enkel door aan onze leden die erom vragen. Het is niet aan ons om reclame te voeren op het net voor begeleiders, dokters, therapeuten, juristen, …

Geef ons Uw reactieTerug naar het begin van de berichten

Bericht 6

Beste,

Sinds korte tijd ontvang ik bijna dagelijks mails (al dan niet met bedreigingen) in mijn mailbox, ze zijn afkomstig van een persoon waarmee ik sinds kort ruzie heb. Al meerde malen heb ik die persoon aangemaand mij met rust te laten. Maar zij geeft hieraan geen gevolg. Kunt u mij inlichten welke verdere stappen ik kan ondernemen.

En waar ik hiervoor terecht kan 

Dank bij voorbaat

Geef ons Uw reactieTerug naar het begin van de berichten

Bericht 7

Beste SASAM,

Ik schrijf u deze brief omdat ik het belangrijk vind erkend te worden in mijn probleem. En ik hoop hiermee mensen in een gelijkaardige situatie een hart onder de riem te steken en niet minder belangrijk de pesters duidelijk te maken welke emotionele ravage ze aanrichten. Ze kwetsen je zo diep dat er geen greintje zelfrespect meer overblijft en je je iedere dag weer moet forceren om ook maar iets te doen. 

Laat ik maar beginnen bij het begin. Zeven jaar geleden zocht ik een nieuwe baan. Ik hou wel van uitdagingen en nieuwe ervaringen dus besloot ik na wat receptiewerk en verkoop mijn kans eens te wagen in een fabriek. Het was er fijn vertoeven. Ik had toffe collega’s, er hing een bijna familiale sfeer en de job was zeer gevarieerd. Het was niet zo dat het bandwerk was, begrijp je. Maar net zoals ieder jong mens denk ik, wil je van alles uitproberen, wil je de arbeidsmarkt verkennen tot je een stek hebt gevonden waar je je thuis voelt. Dus de toffe vertrokken en de minder toffe kwamen. Ik had mijn centjes nodig en bleef. In 1996 kreeg ik een kindje en toen ik uit zwangerschapsverlof kwam, bleef er van de “oude garde” niet veel meer over. Meer nog, het leek of ik in een andere fabriek terecht was gekomen. Toen is het alleen maar van kwaad naar erger gegaan. Ik werd lastig gevallen door 1 man. Hij permitteerde het zich mij te betasten. Tegen mijn wil natuurlijk, dat maakte ik hem overduidelijk. Ik was trouwens de enige niet, er waren nog vrouwen die last hadden van hem. Blijkbaar wisten ze beter dan ik van zich af te bijten. Ik bleef kop van jut. De groep pesters werd groter, het pesten werd agressiever. 

Ongelofelijk maar ik heb dit 6 maanden verdragen. Ik ben naar de werkgever gestapt. Ik heb enorm veel steun gekregen van hem. Samen met de dokter zijn we de pesters tegemoetgekomen. Mijn schrijnende verhaal choqueerde menig man. Details over het betasten van het kruis, de borsten, het trekken aan de haren, het vulgaire taalgebruik, het fysieke geweld, dat had ik nog aan niemand verteld. Ik spuwde er alles uit

X uit Y 

Geef ons Uw reactieTerug naar het begin van de berichten

Bericht 8

Ik wordt geregeld door mijn ex-vriend, ook ex-chef en nu nog huidige collega op het werk geconfronteerd met allerlei pesterijen, intimidaties,... tot zelfs  stalking.

Het gaat van aanwezigheid in de straat van mijn woonst 's avonds, telefoontjes met onmiddellijk ophangen, tot het volgen en het sturen van sms berichten tijdens mijn vakantie, verder een valse beschuldiging in de privé-sfeer, enz. 

Op het werk wordt ik eveneens geconfronteerd met valse beschuldigingen aan mijn adres, het opzetten van collega's tegen mijn persoon door het verspreiden van leugens, intimidatie zowel van mezelf alsook van goede collega's die alle contact met mij zouden moeten verbreken, het regelmatig verdwijnen van allerlei zaken op mijn werkplek, platte band, enzovoort. 

Dit is nu al 4 maanden aan de gang en tot nu toe heb ik hier niet echt op gereageerd.

Worden dergelijke zaken als ernstig genoeg beschouwd om hierop te reageren en kan ik hier iets tegen doen of moet ik gewoon wachten tot het overgaat? 

Sommige dingen zijn al enige weken geleden gebeurd, hebben zich niet herhaald en andere kan ik dan weer niet bewijzen dat hij erachter zit. Gezien deze persoon zich ook in de directie van het bedrijf bevindt kan ik niet op veel begrip of steun rekenen vanuit deze hoek. 

Enig advies over wat ik wel zou kunnen ondernemen is altijd welkom.

 Geef ons Uw reactieTerug naar het begin van de berichten

Bericht 9

Mijn zoon X werd over 1 jaar terug slachtoffer van pesterijen door de leerkracht. Naar aanleiding hiervan is hij dan ook lid. 

Maar ik, zijn moeder vraag me iets af. Dit staat helemaal los van X maar het betreft hier mijn man. 

Mijn man is militair en wordt daar al jaren openlijk gekleineerd en door het slijk gehaald door zijn kapitein. Het loopt ondertussen de spuigaten uit en ik zie hem veranderen net zoals mijn zoon X toentertijd. 

Mijn vraag is of dit buiten jullie bevoegdheid valt, ik bedoel hiermee, of pesterijen in het leger niet kunnen aangeklaagd worden ofwel. Misschien is dit anders vermits het hier gaat om het feit dat het een deel is van de Belgische staat. Maar ik herinner me nog de treurige zaak met de tot aan de dood toe gepeste postbode en dit betreft hier toch ook een openbaar ambt. Eigenlijk ben ik ten einde raad m.a.w. en als ik hem er ook zie onder doorgaan zoals mijn zoon toen, denk ik dat de tijd gekomen is om in actie te schieten. Moet mijn man dan ook een lidmaatschapnummer aanvragen of hoe gaat dit in zijn werk. 

Ik hoop wel van ganser harte en voor zijn psychische gezondheid dat er iets kan gedaan worden. 

Mobbing gebeurt blijkbaar overal maar meestal, lijkt me, door mensen die een hogere positie hebben als de gepeste zelf. Graag een antwoordje a.u.b. 

Dank voor het besteden van uw tijd aan het lezen van alweer een melding van pesterijen. 

Mag ik dan ook nog vermelden dat jullie prachtig werk verrichten en ik hoop, naar de toekomst toe dat jullie het niet opgeven.

Met vriendelijke groeten, Y, moeder van X en echtgenote van Z.

Geef ons Uw reactieTerug naar het begin van de berichten

Reactie:

Een goede dag, ik vind spijtig wat gebeurt met je echtgenoot in het leger, maar er bestaat nu overal, in alle basis of kazerne een "vertrouwd persoon" en ook er is een beroeps syndicale organisatie die werkt heel goed. Je heb nu zoveel mogelijkheid in het leger en je man moet niet bang hebben door de feit dat de pesterij kom van een officier, als je wil nog meer steunen of inlichtingen, je mag gerust kontakt opnemen met mij. Ik ben franstalig maar ik doe mijn best in nederlands.

Marc
ps: ik ben ook militair, onder-officieren bij de marine.

Bericht 10

De kamer gaf groen licht voor nieuwe Wet op MOBBING. Klacht kan vanaf welke datum? Ik heb al voordien klacht ingediend, gaat de pesters op de nieuwe Wet berecht worden? Of moet er een nieuwe klacht worden ingediend, met feiten van na die datum? DANK BIJ VOORBAAT. 

Redactie: 

Nieuwe wet in voege van 01/07/2002 feiten dienen na deze datum plaats te vinden om van deze wetgeving gebruik te kunnen maken.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 11 

Geachte, 

Al twee jaar worden wij gepest op allerlei manieren door onze buren. Hiervan werden verschillende aangiftes gedaan. Zonder effect of gevolg.  

Na twee jaar hun negeren hebben wij één keer van ons afgebeten: resultaat: aanklacht bij de politie tegen ons. Zij hebben andere buren bij het conflict betrokken en door middel van leugens ook overgehaald om klacht tegen ons in te dienen. 

Kortom: zij hebben zich van dader in slachtoffer getransformeerd. 

Wat er allemaal al gebeurd is in dat twee jaar is te veel om hier nu neer te schrijven maar als ik u schrijf dat ze zelfs mijn kinderen niet met rust laten (mijn vijftienjarige dochter wordt uitgemaakt voor hoer). Wij worden beticht van diefstal, enz. 

Indien wij wat advies zouden kunnen krijgen van uw vereniging in verband met deze pesterijen waaronder ons gezinsleven en onze gezondheid serieus beginnen onder te lijden zouden wij U zeer dankbaar zijn. 

Wij overwegen een goede advocaat onder de arm te nemen. 

Hartelijk dank bij voorbaat.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 12 

Ongewenste gsm oproepen?

Mevrouw, Mijnheer,

Ik heb op 08/03/2002 (+-23:30uur) een interventie laten doen door de politie omdat de hond van mijn buren ‘s nachts stond te blaffen. Omdat dit een paar maanden geleden was dat dit nog gebeurd was, heb ik geen proces verbaal laten opmaken. Als dank omdat ik geen proces verbaal heb laten opmaken kregen wij op 09/03/2002 nachtelijke oproepen om 01:00 uur, om 02:00uur, om 07:00.

Na inlichtingen te zijn bekomen via Belgacom, en na een tussenkomst van de ombudsman van telecommunicatie, zijn we te weten gekomen dat deze oproepen van onze buren kwamen, en dit via een Mobistar abonnement. De dag nadien opnieuw hetzelfde, maar dan via een betaalkaart, dus de identiteit was niet te achterhalen, hoewel we zeker zijn dat dit van onze buren kwam. Wel, nu zouden we willen klacht indienen, maar we vragen ons af, welke straf onze buur hiervoor kan krijgen? 

Het is zeker dat hij dat was, maar als die hiervoor vrijuit gaat, vrees ik dat het nog erger gaat worden? Kunnen jullie ons hierbij helpen? 

Met vriendelijke groeten,

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 13

Ik heb uw coördinaten doorgekregen van de hulplijn voor slachtoffers en via de politie van Deurne bij Antwerpen, ik zou dan ook graag de kans krijgen uitgenodigd te worden voor een intakegesprek en lid worden van uw vereniging. 

Met dank bij voorbaat X

Geef ons Uw reactieTerug naar het begin van de berichten

Bericht 14 

Al 3 jaar wordt mijn echtgenote erg gepest door haar overste, ik heb daar al een lijvig dossier over. De werkgever onderneemt weinig of niets, hoewel hij het probleem erkent. Ik ben vastbesloten er een einde aan te maken. Alle informatie is welkom. Ik overweeg klacht in te dienen bij de politie. 

Het wordt echt heel dringend, ons gezin begint er echt onder te lijden.

Geef ons Uw reactieTerug naar het begin van de berichten

Bericht 15

Goede morgen,

Al enige tijd (ongeveer 8 maanden) word ik gepest op het werk (in het begin door één enkele collega, naderhand verscheidene en 1 leidinggevende). In het begin heb ik er zelf proberen over praten maar mijn argumenten werden gewoonweg van de tafel geveegd. "Het zat alleen maar in mijn kopeke ..." Op dat moment werd het eigenlijk gewoon met de dag erger. 

Om het in eerste instantie op te lossen heb ik meegedaan met een promotie examen (geslaagd) waardoor ik van standplaats zou kunnen veranderen. Maar de invloed van de leidinggevende binnen de organisatie is zo groot dat binnen de kortste keren ik hetzelfde pesterige gedrag ondervind op mijn nieuwe standplaats. En dit van mensen die ik eigenlijk tevoren nog nooit had gezien. 

Ik ben ondertussen onder medische begeleiding en ben mijn eerste periode van arbeidsongeschiktheid ingegaan op aanraden van mijn arts. Ik ben werkzaam bij bedrijf Y. Er bestaat een cel binnen bedrijf Y die zich met mobbing bezighoudt maar van thuis uit kan niet opzoeken wie dat zijn of waar die zich bevinden. 

Kunt u mij een oplossing aanreiken. 

Alvast bedankt.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 16

Beste,

Graag doe ik een melding van pesterijen.

Ik werk op het secretariaat in een secundaire school. De secretariaatsgroep bestaat uit 12 personen. De klacht gaat over een collega.

Haar emotionele pesterijen zijn al zeker 20 jaar bezig, ze heeft al verschillende mensen weggepest en uiteindelijk wil niemand nog met haar samenwerken.

Het grote probleem is dat zij de steun krijgt van de directie omdat zij die ook in haar macht heeft. Ze werkt van 's morgens 5.30 uur tot 's avonds 20.00 uur in de school en ontneemt de directie een hele hoop taken. Wij proberen allemaal ons werk zo perfect mogelijk uit te voeren, maar zij controleert ALLES en neemt ons op elke fout, hoe klein ook. Ze probeert de anderen gewoon klein te krijgen en het lukt haar nog ook. Wanneer we gaan klagen bij de directie vertellen zij ons dat ze weten hoe ze is en dat we haar maar moeten nemen zoals ze is. Haar pesterijen zijn zo geniepig, maar kwetsen tot in het diepste van je ziel!! Ik heb vanmorgen weer iets aan de hand gehad en ben er weer kapot van.

Alle collega's zijn hier geweest om me te steunen, gelukkig, maar ik vind het toch straf dat 1 persoon zoveel mensen kan terroriseren!! Graag had ik geweten of dit op een of andere manier te melden is, zonder dat ik daar de dupe van word. 

Bedankt

Geef ons Uw reactie,  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 17

Als psycholoog werd ik meerdere malen geconfronteerd met een zeer specifieke vorm van pesten waarover ik weinig terugvind, namelijk pesten door buren. Zouden jullie mij daarover meer informatie kunnen geven of weten jullie waar ik mij kan wenden om informatie daarover te vinden.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 18

Indien een persoon dagelijks tot 40 maal toe wordt gepest via gsm. Hoe kan deze dit dan bewijzen en eventueel klacht indienen?

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 19

Mevrouw, mijnheer,

Ik heb al verscheidene keren uw website bezocht (vooral ‘s avonds bij mij thuis) en ben heel erg blij dat er toch een aantal mensen zijn die de daad bij het woord hebben gevoegd om samen het in toenemende mate voorkomende fenomeen "pesterijen/mobbing" te bestrijden. 

Ikzelf heb begin deze week mijn werk binnen X hervat na een afwezigheid van een drietal weken wegens "ziekte". Deze "ziekte" is een direct gevolg van de bijna onmogelijke werksituatie waarin ik terecht ben gekomen en die nu in feite al meer dan 4 jaar duurt en stelselmatig is verslechterd. 

Hierna volgt een beknopte versie van de geschiedenis van de feiten zoals deze zich tot nu toe hebben afgespeeld. 

In mei 1998 ben ik, samen met vijf andere collega's, omwille van een interne reconversie overgeplaatst naar een andere divisie (marketing/product data management)en dit ter vervanging van een aantal (jonge) collega's van wie het arbeidscontract ten einde liep. Van in het begin werd ik samen met enkele collega's beoordeeld en vooral veroordeeld door onze onmiddellijke chef en kwamen wij in het zogenaamde "verkeerde kamp" terecht. Mij werd blijkbaar mijn assertiviteit en mijn groepsgeest verweten, want iedere keer dat ik voor mezelf of voor andere collega's opkwam, (na het vaststellen van bepaalde zaken die fout liepen en/of nogal bizarre praktijken die onze chef er op nahield), werd dit "genoteerd" en als negatief bestempeld maar nooit op een volwassen manier besproken. 

Bij elke jaarlijkse evaluatie werden deze "feiten" echter opnieuw bovengehaald en in mijn nadeel vermeld. Mij werd vooral verweten dat ik een "communicatieprobleem" had en dat ik veel te "negatief" was.

De sterke punten (zin voor initiatief, beroepsbekwaamheid, dienstvaardigheid, doorgave van kennis aan collega's, etc...)die in de evaluaties van mijn vroegere chefs werden vermeld, werden en worden nu steevast tegen mij gebruikt. 

Al wat ik voorstel, zowel individueel en op groepsniveau, wordt nu met veel argwaan bekeken en als onzin beschouwd, en dit terwijl dit iedereen ten goede zou komen. 

Wanneer andere collega's (die wel in de gratie van mijn chef vallen) echter met dezelfde voorstellen voor de pinnen komen en/of dezelfde opmerkingen uiten, wordt dit wel positief onthaald (?) 

Van augustus tot en met december 2001 heb ik in een andere dienst gewerkt, maar tot mijn spijt werd het project waaraan ik heb deelgenomen stopgezet op 31/12/2001. Terloops wil ik hier vermelden dat ik op het einde van dit project een zeer positieve evaluatie heb gekregen, dus... Op 08/01/2002, dus amper 3 werkdagen na mijn terugkomst in mijn dienst, kregen 2 andere collega's en ikzelf (wel ieder apart) in een vergaderzaal de huid vol gescholden  door onze 2 onmiddellijke chefs. 

De sfeer binnen de groep was zogezegd "verslechterd" sinds mijn terugkomst. Wij moesten oppassen of hij (onze chef) zou ons laten voelen hoeveel macht hij wel had!

Sindsdien is de situatie verder en verder achteruit gegaan. Ik werd en wordt op alle mogelijke geoorloofde en ongeoorloofde manieren bestookt met allerlei aantijgingen en beschuldigingen, wordt continu gecontroleerd van de eerste tot de laatste minuut, er worden allerlei leugens die kant noch wal raken over mij verspreid, etc... 

Het toppunt werd echter onlangs (eind mei 2002) bereikt naar aanleiding van mijn jaarlijkse evaluatie. Ik word hierin afgebroken tot op de grond, het feit dat ik mijn werk bijna perfect uitvoer word nu herleid tot een totaal onbelangrijk detail, bepaalde van mijn uitspraken en bemerkingen worden helemaal uit hun context gerukt, en ga zo maar door! 

Het beroep dat ik heb aangetekend tegen deze evaluatie moet nog gebeuren, maar in tussentijd heb ik op emotioneel vlak een zodanige klap gekregen dat ik op advies van mijn huisarts, die min of meer op de hoogte is van mijn problemen, een drietal weken afwezig ben geweest. 

Tijdens mijn afwezigheid en ook onmiddellijk na mijn terugkomst op het werk, heb ik opnieuw een aantal mails ontvangen van mijn directe overste met daarin opnieuw beschuldigingen en op niets stoelende opmerkingen. 

Ik heb ondertussen contact opgenomen met mijn vakbond en met de sociale dienst van mijn bedrijf, maar alles gaat zo traag dat ik vrees dat de hele procedure nog tergend lang gaat aanslepen vooraleer er een definitieve oplossing uit de bus zal komen. (Bovendien is de vakantieperiode aangebroken, dus...) 

Kunnen jullie mij hierin eventueel raad geven? Als het moet ben ik zelfs bereid om gerechtelijke stappen te ondernemen. Hierbij moet ik tevens vermelden dat een aantal mensen (minimum 5) bereid zijn om voor mij te getuigen. 

Alvast heel erg bedankt voor jullie reactie!

Met vriendelijke groeten,

Geef ons Uw reactieTerug naar het begin van de berichten

Bericht 20

Geachte, sinds mijn grootmoeder overleden is in 1973 ik was toen net geen 15 jaar word ik al gepest door mijn moeder. De volledige story is een boekdeel lang. Onlangs is mijn zoon echter gestorven en nu word het echt teveel. Ik ben ondertussen bijna 45 jaar. 

Dit is niet meer leefbaar. Kan iemand mij raad geven a.u.b. 

Dank bij voorbaat.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 21 

Hallo

Ik wil in naam van mijn buurvrouw en ook omdat ik het zelf ook belangrijk vind, weten of het mogelijk is stalking te voorkómen; immers bij sommige (mannen) kan al min of meer voorzien worden dat zij een stalk-aanleg hebben b.v. zeer dominante, jaloerse, eigenzinnige en grillige man

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 22

Mijn vriendin verminkt zich al jaren. Ze is begonnen rond haar 9de en ze is nu 16. Sinds kort snijdt ze niet enkel in haar armen, maar ook in het aangezicht... Ik weet echt niet meer wat doen...

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 23

Vandaag, heb ik ontdekt dat mijn dochter, bijna 14, zichzelf verwondt aan de dijen en handen. Al vele jaren is zij een probleemkind. Vraagt veel aandacht, is onhandelbaar, brutaal en uitgesloten op school door haar overweldigend gedrag naar anderen toe. Zijzelf ziet haar probleem niet in. Graag meer uitleg voor hulp.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 24

Onze buren zijn een 4-tal jaren geleden moeten gaan vluchten uit een naburige sociale woningwijk, verkochten dat huis en vonden hier naast ons een afgelegen stuk bosgrond, er is geen sociale controle mogelijk van andere buren, zij werken lang en een ander chalet staat al een jaar te koop, de omwonenden zien en moedigen ons aan te blijven maar ze geven toe dat ze niet zoveel thuis zijn als wij en dat we moeten terug roepen, hetgeen we niet willen doen omdat dit geen voorbeeld is voor onze kinderen en wij niet van dit soort willen zijn! 

Ze halen ons het bloed van onder onze nagels, van ‘s morgens 4.30 tot 8.30 voor werkdagen en in de weekends alsook als zij in jaarlijks verlof is; het is vooral de vrouw die van geen ophouden weet, zij is vals en haar verleden is bekend, enkele provocaties: middelvinger opsteken als wij in onze slaapkamer staan of het balkon, commentaar geven alsook op elk gesprek dat we voeren met elkaar, ons (mij, mijn vrouw en onze kinderen) uitschelden, loeiharde muziek opzetten en dan tegen de politie zeggen dat wij hen wederom pesten, schaterlachen en spotten, de hand opsteken naar ons, gedurig geblaf van hun 4 honden, gedurig commentaar op bezoek en vrienden van ons, luide muziek ‘s nachts om 2.30! En het volume nog wat meer opendraaien! 4 blaffende honden, haar man is van Nederlandse herkomst, tussen de sparren gluren, houten klompen vanaf 5.30 ‘s morgens, de inox kom van de honden uitkloppen tegen de muur, onze oprit versperren met haar auto, roepen en tieren op haar honden, giechelen enz enz... wij overwegen om ons huis te verkopen, wij hebben hier hard voor gewerkt sinds ' 89, zij kwamen hier in '97,

Deze mensen zijn niet van ons slag, wat moeten wij doen?

Graag concreet, de politie maakt enkel spoormeldingen, onlangs wou ze (buurvrouw) onze dochter met bromfiets  doen verschieten door plots op het weggetje te gaan staan, zij is houdt geen enkele rekening met ons, zij zegt: mij zullen ze hier niet verjagen. De buren geloven ons maar moeten zelf vooruit.

Dit is een onuithoudbare situatie, de zomer komt eraan en dan zitten ze gedurig op hun terras verstaanbare commentaar te geven, wij kunnen niet meer luidop spreken met onze kinderen, en moeten onze terrasdeuren sluiten in de zomer, wij hoeven haar commentaren niet! 

Ik hoop dat U die dit leest dit niet onderschat, kom eens een week in haar verlof bij ons en U zult op zijn van de zenuwen, politie doet niks, komt te laat, ze strijdt het af, hoelang moeten wij dat nog dulden, moeten wij wegblijven van ons huis of moeten wij verhuizen?

Dit is een hulpkreet!

Graag uw reactie,

Met vriendelijke groeten, 

De familie X

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 25

Hallo

Ik zou graag een luisterend oor zijn voor de slachtoffers. Ik ben namelijk ook gepest op mijn werk. Ik zou graag een vertrouwenspersoon willen zijn.

Groetjes

Redactie:

Hartelijk dank voor de aangeboden hulp!

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 26

Hallo, ik kom uit Nederland en ben een jonge man van 30 die veel gepest werd (soms nog wordt) op school en op het werk ik wil jullie even complimenteren voor jullie site en de mensen die er aan gewerkt hebben (gelukkig zijn er nog mensen die zich willen inzetten voor pesterijen) en om mensen te helpen om assertief te worden ik heb een paar verhalen gelezen en de meeste komen mij bekend voor, ik weet ook uit eigen ervaring dat het voor mensen die gepest worden heel moeilijk is om hulp te vragen door middel van deze (en andere) website(s) is het voor mensen die gepest worden iets makkelijker om hulp te vragen of om je verhaal kwijt te schrijven

Ik wil daarom de mensen die deze site hebben gemaakt, en zich voor dit werk willen inzetten (sommigen zelfs vrijwillig) mijn complimenten geven namens mij (en anderen) 

BEDANKT.

Redactie:

Dank voor uw positieve reactie! Het geeft de mensen van SASAM moed om te blijven doen waarmee ze bezig zijn!

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 27

Ons gezin wordt al drie jaar gepest schade berokkend en mijn echtgenote gestalkt zelf tot a.u.b. drie maal toe bezocht hij mijn werkgever vroeg zelfs een kopie van mijn loonfiche en onlangs werden mijn banden van mijn vrachtwagen oplegger plat gestoken ondanks zijn veroordeling door de rechtbank en waartegen wij in beroep zijn gegaan naar de rechtbank naar Gent toch weet die man van geen ophouden nu heb ik een brief geschreven naar de procureur dat ik vanaf heden zelf het roer in handen zal pakken wij zijn het beu ik heb een wapen met lood cartouches en ik kan u verzekeren als ik hem opmerk wanneer hij schade berokkend aan onze goederen ik niet zal nalaten te schieten alle diensten zijn ingelicht maar niemand kan ons helpen niemand dat kan toch niet alle bewijzen voor handen en toch. wij worden verplicht het roer in eigen handen te nemen voor wij echt zwaar ziek worden van die beroepspester ik zeg niet dat de rechtbanken laks zijn maar pesten zou toch een prioriteit moeten hebben wij worden ziek tot en met

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 28

Kunnen pesterijen van een gebuur (vb. video opnemen door de haag, valse beschuldigingen, enz...) beschouwd worden als stalking?

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 29

Ik heb u al de vraag gesteld hoe mijn zoon van pesterijen kan afgeholpen worden via zijn GSM. U hebt mij geantwoord een PV te laten opmaken, wat gebeurd is. 

Om een lang verhaal kort te maken, een vorige vriendin pest hem al sinds maanden mijn: auto volledig beschadigd met krassen van voorkant over deuren en dak tot achterkant - vooruit inslaan met hamer - laatste incident: ruiterwissers afbreken. 

Voor al deze incidenten (over maanden verspreid) werd steeds beroep gedaan op de rijkswacht doch bewijzen???? Ondertussen stuurt zij dag en nacht aan een stuk (gemiddeld 40 per dag) uitermate schunnige SMS berichten door. Hiervoor werd eveneens PV opgemaakt. 

Doch wat wij ondervinden grenst voor ons aan het onmogelijke nl.: al geruime tijd ondervinden we dat al zijn inkomende & uitgaande berichten van derden bv van onze kinderen onderling of van vrienden en het onderwerp betreft zichzelf, dat zij deze tekstueel kent en hierop dadelijk reageert. 

Bij Mobistar werd hierover navraag gedaan of dit mogelijk is doch deze blijven een antwoord schuldig. Dit is een zware inbreuk op zijn privacy door haar en wellicht door iemand die de fijnste kneepjes kent om een GSM-lijn om te lijden. Kan dit en hoe moeten we dit bestrijden.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 30

Korte situatieschets: nadat ik in 1993 gebroken had met mijn partner is hij mij gedurende járen blijven achtervolgen, bedreigen op de meest inventieve manieren, ook via mijn ouders en vrienden/kennissen... 

Begin 2000 viel plots alles stil, maar het begint opnieuw. Nu wil hij weer documenten die ik zogenaamd nog zou hebben. 

Hij schrijft brieven naar mijn ouders omdat hij (gelukkig) niet weet waar ik nu woon (niet eens zo ver van hem). Hij is ook al bij mijn ouders langs geweest, en daar begon het oude liedje weer... verwijten en bedreigingen, die mijn idee bevestigen dat hij via die zogenaamde documenten die ik zou achterhouden weer een weg zoekt om mij te vinden. Bovendien schrok ik mij dood toen ik hoorde dat hij weet heeft van een aantal die ik onmogelijk achtte. (Hij zei letterlijk: 'k heb zo mijn spionnen') 

Het spreekt vanzelf dat ik doodsbenauwd ben om mijn leven weer helemaal overhoop gegooid te zien, nu het eindelijk een beetje gestabiliseerd is; ik heb ondertussen een nieuwe relatie (met iemand die hij kent en 'haat' en een kindje)

Ik had gedacht om hem van antwoord te dienen via een advocaat, ook om mijn ouders te ontlasten, die tegen de 80 jaar aanlopen. Vinden jullie dit een goed idee e n hebben jullie referenties van advocaten die gespecialiseerd zijn in deze materie?

Bedankt op voorhand en vriendelijke groeten, 

Redactie:

SASAM is niet verantwoordelijk voor het aanslepen van gerechtelijke procedures en het seponerende beleid. Als vereniging streven we ernaar om via politieke druk, de wetgeving zo aan te passen, dat er sneller uitspraken zouden komen en dat klachten ernstig genomen worden en onderzocht worden.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 31

Een viertal maanden geleden ben ik ten einde raad naar het politiekantoor van de stad waar mijn ex-vriendin woont gaan vragen of zij met een kort informeel gesprek de ruzie tussen haar en mij konden arbitreren; een paar afspraken waar ik mij kon aan houden, een gesprek van tien minuten zouden voldoende geweest zijn voor mij. Ik had al verschillende malen tevergeefs geprobeerd met haar te praten over onze voorbije relatie, waarbij mijn enige doelwit was nog eens te weten hoe het met haar ging.

De reactie van mijn ex-vriendin hierop was aan de politie te vertellen dat, ik citeer: "Moest elke sul die zijn lief verliest hiervoor de politie inschakel, de politiekantoren in ons land te klein zouden zijn." 

Nu heb ik een aanklacht wegens Stalking ontvangen. Nadat ze mij een sul, een man zonder vrienden en alleen op de wereld had genoemd, heb ik namelijk schriftelijk haar excuses durven te eisen. Heeft U er al ooit eens aan gedacht dat er ook mensen zijn die bijzonder hard door het "slachtoffer" zijn aangepakt alvorens zij reacties ontwikkelen die af te keuren zijn? Wie heeft hen een stem? 

Opgelet, van mij mag (en moet...) SASAM er zijn, maar weet dat koele afwijzing het ergste is wat iemand kan overkomen als hij of zij een noodkreet slaat, ook in de ex-partner/  ex-partnerin relatie. 

Een fractie van aandacht voor de vragende partij zou U ook wel eens als optie kunnen vernoemen. Daarbij heb ik niet gezegd dat betrokkene zich op deze of gene wijze moet laten gijzelen. Hopelijk werpt deze brief ook eens het licht op een ander psychologisch facet in deze, namelijk "relatierouw" genoemd, iets wat zelfs voor mensen met normale morele en geestelijke normen heel hard kan aankomen.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 32

Mijn nieuwe vriendin wordt nog steeds lastig gevallen door haar ex-vriend. Hij blijft opdagen op locaties waar ze alleen naar toe gaat. Op dit ogenblik is onze relatie nog geheim omdat we bang zijn de situatie te verergeren. Hebben jullie ervaring met gelijkaardige situaties?? Is de kans groot dat het erger wordt, of zou hij nu echt gaan inzien dat het voorbij is.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 33

Stalking of een ordinaire burenruzie?

Sinds drie jaar geleden mijn hond in een onbewaakt ogenblik de hond van mijn overbuur aanviel (20 seconden - hooguit - zonder enige schade) word ik mijns inziens gestalkt. Ter verduidelijking: sinds dat moment is mijn hond NOOIT meer ongelijnd in de voortuin geweest. Maar ook sinds dan kan ik of mijn gezin NIETS meer doen in of rond het huis zonder een blafserenade van een 5-tal minuten te veroorzaken:

 • thuiskomen met de auto

 • garagepoort openen

 • sleutel van achterdeur omdraaien

 • een bepaalde binnendeur die bij vochtig weer piept openen of sluiten

 • mijn hond roepen - zelfs achter in de tuin

 • tuinhek openen

 • .....

Doen mijn buren hetzelfde dan volgt er van de hond rechtover geen repliek. Alles wat ik doe veroorzaakt een non-stop geblaf. Vaak merk ik dat zij gadeslaan vanachter het gordijn wie het geblaf veroorzaakt: is het iemand anders, dan wordt corrigerend opgetreden, ben ik het dan laten ze begaan. Volgens de politie kan er niets tegen gedaan worden, omdat het

 • een ordinaire burenruzie betreft

 • niet strafbaar is wanneer een hond tussen 08u00 en 22u00 blaft. 
  Ikzelf aanzie dit gedrag als pesterij, omdat het uitsluitend tegen mij gericht is, en mijn dagdagelijks leven in en om mijn huis echt negatief beïnvloedt.

Graag uw mening.

Groeten,

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 34

Beste SASAM,

Wij zijn twee homomannen die samen in een huis in Nederland, in Maastricht wonen. Wij worden als sinds jaren door onze homohatende buren gepest, geplaagd en getreiterd. De politie moet met regelmaat verschijnen om weer een volgende aangifte te doen. 

De aangiftes zijn al gedaan op grond van belediging, bedreiging, vernieling en mishandeling. Onze notoire pestende buren blijven maar bezig. Sturen ons allerhande instanties zoals gemeenteambtenaren en milieupolitie op ons dak. Vallen ons lastig met het dumpen van kattenuitwerpselen in onze tuin, het maken van beledigende opmerkingen en geluiden, enz. enz. Vallen ons telefonisch lastig, en laten ons niet met rust. Dit duurt nu al jaren, en wij worden er geheel "onpasselijk" van. 

De politie zegt verder niks te kunnen doen, alleen maar onze verhalen te kunnen aanhoren, aangiftes maken, en alles noteren, maar verder niks, zolang er niet echt iets ernstigs (strafbaars) gebeurd. 

Met andere woorden: er moeten eerst doden vallen. Dit kan echt niet zo verder, en wij zijn dringend op zoek naar instanties die ons kunnen helpen onze buren "het zwijgen op te leggen", of hen te dwingen, ons met rust te laten. Kunt u ons misschien helpen??? Dit is een noodkreet!!!

Bij voorbaat dank,

Met vriendelijke groet

 Redactie:

Vaak krijgen we vragen van Nederlanders. Momenteel kan SASAM vzw niet buiten de landsgrenzen optreden (we hebben onze handen al meer dan vol met de problemen die zich in België voordoen). 

Wel ijveren we voor een Europese aanpak!

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 35

Ik word al enkele dagen gestalkt door mijn ex-man (9 jaar feitelijk gescheiden, 6 jaar officieel gescheiden). Hij verliet me, toen ik 4 maanden zwanger was van onze dochter, voor een Japanse vrouw en dit na een relatie van 15 jaar (van mijn 18de tot mijn 33ste). 

Mijn wereld stortte toen in. Natuurlijk heb ik sindsdien geprobeerd mijn leven terug op te bouwen hoewel ik de eerste jaren nog sterk emotioneel aan hem gebonden was.

Ik heb ook enkele relaties (5) gehad in de negen jaar die nu voorbij zijn en heb net een relatie van 4 jaar achter de rug. Nu hij gezien heeft dat ik een Marokkaanse vriend heb, slaan bij hem de stoppen door: hij belaagt me telefonisch en ook thuis, bedreigt me: "geen cent meer, uw huis wordt verkocht en ik ga u X (=dochter) afpakken". 

Verder enorm veel racistische praat: "vuile aap, bavianen, mohammedaanse hoer, schapen slachten,..." 

Van sommige acties, zoals het feit dat hij een vuilbak over mijn omheining gekieperd heeft "om mij alvast in de sfeer van Borgerhout te brengen", heb ik getuigen. 

Ik heb een advocaat ingeschakeld en klacht voor stalking ingediend. 

Zonet dreigde hij nog met herziening van mijn belastingsaangifte van 6 jaar.

VRAGEN:

Hoe ver kan men terug gaan met herziening belastingsaangifte? Kan dit ook als wij hetzelfde bedrag hebben ingevuld? Heb ik tot nu toe goed gehandeld (advocate, klacht)? Wat kan ik nog meer doen in de toekomst om mijn dossier te versterken? Wat ondernemen als hij zijn alimentatie niet meer betaalt? Hij is de zoon van een gekende notarisfamilie in Y: wat kan ik doen om te vermijden dat het parket in Y zal seponeren? Zou het mijn dossier versterken indien ook mijn Marokkaanse vriend een klacht voor racisme of laster en eerroof zou indienen?

Wij zijn indertijd met onderlinge toestemming, zonder enig probleem, gescheiden: hij heeft het huis aan mij (wij hadden elk een gelijk deel ingelegd) gegeven en het bedrag dat ik maandelijks aan de hypotheeklening aflos=mijn alimentatiebedrag. 

In de echtscheidingsakte is bepaald dat de alimentatie enkel vervalt wanneer ik hertrouw. Goede voorwaarden dus en toch hebben zijn bedreigingen nog impact op mij en dat weet hij.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 36

Sinds een paar weken word ik gepest door de collega's op het werk. Het begon allemaal na een opname (8 dagen) en later operatie in de kliniek (operatie aan het hoofd). Mijn dienstchef en collega's weigerden mijn problematiek te aanvaarden en het werk dat ik niet meer aankon werd specifiek aan mij toevertrouwd. 

Als reactie hierop heb ik mij tot de Directie gewend met een medisch attest, de Directie kon toen niet anders dan mij vrij stellen van dit werk. 

Hierop begonnen de pesterijen van zowel collega's als mijn Directe overste en word ik door de Directie zelf aan mijn lot overgelaten. De toestand is voor mij momenteel onhoudbaar en ik ben ten einde raad. 

Morgen moet ik terug gaan werken en de gedachte hieraan alleen al belet mij te slapen tijdens het weekend. 

Ik heb onlangs vastgesteld dat tijdens korte afwezigheden op de dienst (toilet) mijn persoonlijke zaken en mijn computerbestanden doorsnuffeld (en aangepast?) worden. Tevens wordt er zelfs aan de telefoon tegen burgers die opbellen met een vraag om inlichtingen, gewaarschuwd voor een bediende op de dienst "die niet te vertrouwen is". 

Alle andere diensten op dezelfde verdieping, en zelfs het keukenpersoneel dat de koffie rondbrengt werden aangesproken en kregen pakken roddels over mij te horen. De laatste keer dat een collega tot mij het woord richtte was op 20 augustus! 

Daar ik vrij nieuw op de dienst ben en het werk nog niet volledig ken, kan ik dus niet meer functioneren en dreigt hierdoor op termijn zelfs ontslag. Ik heb een zoontje van zeven jaar die voor meer dan 66% gehandicapt is, en hierdoor kan mijn echtgenote niet werken. Afdanking of terbeschikkingstelling (terugvallen op 60% van het loon) wegens ziekte zou dus voor ons een echte ramp betekenen. 

Graag uw advies.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 37

Sinds meerdere maanden ben ik slachtoffer van pesterijen op het werk. Dit is stil aan gegroeid en het laatste halve jaar zo toegenomen dat ik het eind juni niet meer zag zitten en naar de dokter gestapt ben met een depressie. Sinds toen, nu dus 2 maand en half gelden, ben ik thuis in ziekenverlof.

Ik ben met mijn probleem al naar de vakbond geweest, die hebben me na een maand doorgestuurd naar de sociale assistent, en die weet me na weer een maand te zeggen dat ik eind september een afspraak heb bij de arbeidsgeneesheer, en dat er van 1 oktober iemand zal aangesteld worden als preventieadviseur, maar eerder kan niemand iets doen. Ik word dus al 3 maanden aan het lijntje gehouden, zonder dat er iets gedaan is. Bovendien twijfel ik er aan dat er na 1 oktober dan wel iets zal gebeuren. Ondertussen zijn mijn ziektedagen bijna op, zodat ik bijna gedwongen wordt om terug gaan te werken, want ik heb 2 kinderen en mijn vrouw is invalide.

Kunt u mij vertellen waar ik dan wel terecht kan met mijn klachten, en wie er wel iets kan doen?

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 38

Hoe kan men bewijzen dat men binnen een bedrijf gepest wordt, terwijl ik weet indien ik klacht zou indienen er niemand zou getuigen? Ik heb al proberen praten met overste en die lachen dat weg. Mag ik pesterijen opnemen met een bandrecorder, of niet? Gelieve te reageren met e-mail dank u.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 39

Hallo, 

Graag wil ik u melden en vragen wat te doen tegen de pesterijen die ik moet ondergaan.

Ik heb sinds 01 oktober 2001 een appartement gehuurd, dat nog steeds niet in orde is.  

Tijdens bezichtiging was de verhuurder, die zelf een aannemer is, aan het werken in dit appartement. Hij verzekerde mij dat alles in orde zou komen tegen 01 oktober 2001. Toen ik dus op de bewuste dag in het appartement introk was er nog niets gebeurd. 

Ik nam dus direct contact op met de verhuurder om te vragen waarom er nog niets gebeurd was. Deze verzekerde me nogmaals dat hij alles in orde zou brengen hij moest alleen maar de sleutel van het appartement hebben en zou dan alles in orde brengen. Zo gezegd zo gedaan hij kreeg de sleutel. Doch nog steeds geen werken alleen het gebruik van het toilet kon ik vaststellen. Daarom heb ik dan ook direct een in gebreke stelling aangetekend verstuurd. Dit heb ik verschillende keren gedaan.

De enige reactie van de verhuurder was om afspraken te maken die hij nooit is nagekomen, hiervan bestaat een dossier dat al in handen van een advocaat is.

Daardoor had ik intussen ook een ander slot op de deur gezet omdat ik zeker wou zijn dat als hij kwam hij ook herstellingen zou uitvoeren. Sindsdien is de verhuurder begonnen met een pesterij actie die gaat als volgt. 

Steeds maar afspraken maken en niet komen opdagen. Weigeren van herstellingen uit te voeren expliciet gezegd; als ik geen sleutel krijg herstel ik niks. Daardoor ben ik dan naar de huurdersbond gegaan die me hebben doorverwezen naar een advocaat. Met deze heb ik dan de verhuurder gedagvaard en een expert laten toewijzen om de vaststellingen te laten doen voor de herstellingen, dit in juni 2002.

Deze werden gedaan en de verhuurder moest zo snel mogelijk, in augustus 2002, de herstellingen doen. Dit mits duidelijk overleg met mijzelf voor de afspraak van dag en uur. De verhuurder heeft daarop gereageerd met nog meer pesterijen. Mijn misverstand tijdens de vaststellingen met advocaten en expert was dat ik op een ogenblik dat men de stroom onderbrak en zei dat ik niet mocht vergeten de wekker terug juist te zetten was, dat dat niet nodig was want dat ik ieder morgen gewekt werd door m'n benedenbuur die om 04:30uur vertrok om te gaan vissen. Dus de verhuurder stuurde vrijdags een aangetekend schrijven met de melding dat hij 's woensdags de herstellingen kwam doen. Dit was dus tegen de afspraak met de expert en onmogelijk voor mij omdat ik zes dagen tevoren zoals de verhuurder weet vrije dagen moet aanvragen. 

Daarop heb ik met de verhuurder en mijn advocaat contact gehad met de melding dat dit onmogelijk en niet volgens de afspraken was. De verhuurder zei toen dat is nog niet alles want de herstelling zullen verschillende dagen en zelfs weken duren, daar waar deze op maximum twee dagen kunnen gedaan worden. Daarop heeft mijn advocaat de verhuurder weer gedagvaard. 

Doch intussen is de verhuurder begonnen met een lastercampagne die eruit bestaat van de andere mensen in het appartement op te jutten tegen mij. Dit door druk uit te oefenen op mijn onderbuur die hij al bedreigd had met uitzetting wegens geluidsoverlast. De andere via toezeggingen en omdat het zeer goede vrienden zijn met wie hij regelmatig gaat biljarten. Dan zijn de pesterijen ook echt begonnen. Allereerst met de onderbuur wiens vrouw vanaf 23:00 uur net onder de kamer waar ik slaap die alleen maar gekend is door de verhuurder de advocaten en de expert, waaruit men kan afleiden dat dit dus in opdracht van de verhuurder gebeurt.

Met kracht iets tegen het gebouw te kloppen, dit tot zowat 00:30 uur met intervallen van ongeveer 15 minuten. Vanaf 03:00 neemt haar man dit over, dit kan men horen aan de kracht van het kloppen. Dat met intervallen van ongeveer 20 minuten en zo tot 04:30 het uur waarop hij vertrekt om te gaan vissen. Dan neemt mevrouw het weer over tot ik moet opstaan dan stopt het kloppen. Dit gaat zo vanaf zondagnacht tot en met donderdagnacht. Vrijdag naar zaterdag en zaterdag naar zondag wordt er geen lawaai gemaakt ook overdag niet heb ik kunnen vaststellen tijdens mijn vrije weekdagen. 

Dan is men ook beginnen met mijn fiets steeds zo weg te zetten dat er beschadigingen konden ontstaan door omvallen en dat deze moeilijk bereikbaar was. Ook is het voorwiel tussen twee houten latten geplaatst geweest en is één van de houten latten stukgemaakt. Of dat met mijn fiets is gebeurd weet ik niet want zo te zien is mijn voorwiel nog steeds intact. Wel zijn er enkel kleine lakbeschadigingen. Ook werd mijn fiets besmeurd met een vuile smurrie waardoor ik mijn handen moet wassen en het zadel en handvaten steeds moet afkuisen. 

Nu is het zo dat ik intussen oververmoeid ben en overdag problemen krijg met mijn werkgever omdat ik niet geconcentreerd kan werken en veel te veel fouten maak. 

Heb al één ontslag gekregen. Ben nu voor een andere werkgever bezig maar ook deze begint opmerkingen te maken over teveel fouten en is een ontslag nakend. 

Dus nu weet ik me geen raad meer daar de verhuurder geen stappen onderneemt om de onderbuur tot stilte aan te manen en naar mij luisteren de buren ook niet, ondanks mijn vriendelijk verzoek om tussen 23:00 uur en 07:00 uur niet zoveel lawaai te maken.  

Intussen ben ik al zover dat ik braakneigingen en diaree heb van de zenuwen dit sinds 13-09-2002

Geef ons Uw reactieTerug naar het begin van de berichten

Bericht 40

Ik word gedurende 2 jaar gestalkt, gepest en, belasterd door mijn ex echtgenoot en daarbij misbruikt hij mijn zoontje van 5.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 41

Vandaag werd mijn echtgenote opgenomen in de psychiatrie t.g.v. pesterijen door collega's en directie van haar school. Waar kan ik terecht om deze feiten aan te klagen en een oplossing te vinden voor de toekomst?

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 42

Mijn ex vriend kan me niet met rust laten. (We zijn beiden getrouwd). 

Dagelijks stuurt hij me e-mails of steekt briefjes in mijn bus. Voor men familie heb ik een aparte sim kaart zodat hij me niet meer lastig kan vallen via telefoon. Het is tussen ons al vele malen aan en uit geweest. Wat mij betreft zette ik er meteen een punt achter maar ben bang dat hij dan men vader weer lastigvalt (zoals in het verleden is gebeurd). 

Bovendien dreigt hij me in administratieve problemen te doen belanden. Daarom probeer ik hem te sussen door van tijd tot tijd te antwoorden op zijn berichten of te ontmoeten. Wat kan ik nu best doen om geen problemen te krijgen? Of moet ik dat zelf maar aanvoelen? 

Soms heb ik echt zin me voor dood te houden!

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 43

X, mijn nichtje, maakte zaterdagavond 05/10/2002 een afscheidsbrief daar zij niet meer opgewassen is tegen de pesterijen van haar klasgenoten. 

Mijn zus, een gescheiden vrouw is radeloos. Ze nam al drie maal contact op met de schooldirectie van Y doch zonder enig resultaat. De tweedaagse schooluitstap naar Z van begin oktober laatstleden, was de druppel die de emmer deed overlopen. Niemand wil de kamer noch de tafel delen met X. Iedereen mijdt haar als de pest!!!

Als toch iemand het probeert met X te praten wordt die boos aangestaard. 
Reden: jij communiceert met
X

In de klas mag ieder zelf een groepje vormen. 
Resultaat: er worden ruzies uitgevochten om toch niet met
X te moeten samenwerken. 

Waarom ondernemen de leerkrachten doch de directie niets? 
X
is een zeer intelligent meisje die spijtig genoeg ook haar uiterlijk mee heeft. 

Is het het feit dat zij steeds haar huistaken heeft gemaakt, met alles in orde is, steeds de beste punten heeft dat de klas haar doodpest?

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 44

Mijn ex man en ik zijn al bijna 1,5 jaar gescheiden.  Hij heeft mij in die periode veel lastig gevallen. Nu heeft hij bij mij in de straat een appartement gehuurd en ik heb totaal geen privacy meer. Kan daar iets aan gedaan worden??? Is ook een gewelddadig type, zijn ook gescheiden op basis van geweldpleging. 

Is er iemand daar die mij kan helpen??

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 45

Vandaag werd ik door de werkgever aangesteld als preventieadviseur op het gebied van "mobbing". De functie "preventieadviseur" werd me al eerder toegewezen, maar dan betreffende veiligheid. In principe is dit alles tegen wil en dank, doch gezien ik als enige, na de werkgever, tot het kader behoor, wordt deze taak me blijkbaar automatisch toegewezen. Ik fungeer als "technisch directeur". Mijn opleidingen beperken zich louter tot technische vakken. Ik heb in geen geval een universitair noch een diploma van hogere scholing. Ik heb wel 27 jaar anciënniteit in het bedrijf en sinds 10 jaar als directeur.

Vraag: kan ik worden aangewezen als preventieadviseur betreffende geweld, pesterijen en seksuele intimidatie? Indien ja, wat zijn de te volgen procedures en moet ik mij hierin verder bekwamen?

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 46

Ik denk dat ik gepest geweest ben op mijn werk

 Geef ons Uw reactieTerug naar het begin van de berichten

Bericht 47

Geachte,

Als leerkracht in het derde jaar sociale verpleegkunde tracht ik de studenten over allerlei instanties in te lichten. Zo ben ik door het surfen op het net bij uw site terechtgekomen. Heeft u toevallig infobrochures voor de studenten, zo, mochten zij in contact komen met pesten / stalking, zij op een adequate manier de slachtoffers kunnen verder helpen? Alvast bedankt. 

Redactie: 

We krijgen uiteraard meer van dergelijke verzoeken. SASAM vzw zou zeer graag op al deze verzoeken ingaan, maar brochures kosten geld en De Post werkt ook niet gratis voor SASAM en SASAM vzw dient zijn werkingsonkosten te dekken door de bijdrage van de leden slachtoffers en de financiële steun van enkele sympathisanten. SASAM vzw verzoekt u dan ook om folders en affiches te bestellen (zo steunt u onze vereniging). SASAM vzw dankt u bij voorbaat voor uw begrip en steun.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 48 

Het zou voor de bezoeker van de website nuttig zijn de data en plaatsen van de vergaderingen van de zelfhulpgroepen terug te vinden. Dit is de laatste tijd niet altijd meer duidelijk, en ook ingeval van aanpassingen op het laatste ogenblijk zou dit zeer nuttig zijn. Dank u. Patrick.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 49

Pesten begint niet bij een volwassene, maar bij kinderen op school als men niet aan preventie doet bij jongeren hoe kan men dan het probleem oplossen bij volwassenen. 

Redactie:

Vandaar dat op onze website ook heel wat aandacht besteedt wordt aan pesterijen op school. SASAM is de mening toegedaan als men jong leert dat pesten geen aanvaardbaar gedrag is, dit moet bijdragen om pesterijen onder volwassenen te eveneens als onaanvaardbaar gedrag te beschouwen.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 50

Jarenlang ben ik gepest geweest op het werk totdat ik ben ziek geworden en dan ben ontslagen, kan ik hier nog iets aandoen om enige gerechtigheid te bekomen?

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 51

Ik wens dringend lid te worden want mijn zoon wordt gepest op school, gelieve mij de nodige documenten zo vlug mogelijk door te mailen a.u.b.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 52 

Ik word gepest op mijn werk. Vrijdag voormiddag heb ik mijn huisdokter laten komen naar mijn werk daar ik mij niet goed voelde. Na doktersonderzoek kwam ik te weten dat ik op 24 van bloeddruk stond met het gevolg dat ik onmiddellijk mijn werk moest verlaten. Mijn vraag is wat kan ik daar tegen doen, want dit is niet houdbaar.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 53

Ik had graag informatie over hoe ik een klacht kan neerleggen i.v.m. pesterijen op het werk. Wat is een gegronde reden, hoe kun je het bewijzen indien het niet mogelijk is te bewijzen wat dan. Ik lijd aan een zware depressie als gevolg van pesterijen en ik wil dat het stopt maar blijkbaar kan niemand of wil niemand mij helpen. 

Men leest zoveel over pesten op het werk en voert campagne en als het erop aan komt wordt er nog niets aan gedaan. Kan men dat geld dat men aan campagnes die men besteed niet dadelijk in de vuilbak gooien want als het erop aan komt sta je toch alleen

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 54

Ik ben 18 en word in mijn dorp al een hele tijd achtervolgd door een 14 jarige. Zijn gedrag begint storender en storender te worden (hij achtervolgt me, hij loopt voor me, hij wacht me op) Ik begin me bedreigd te voelen. Mijn vader heeft hem echter al eens een opmerking gegeven. Wat zou ik het best doen?

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 55

Hallo,

Wellicht klinkt het bij jullie al wel bekend in de oren. Ik word gepest! 

Het ergste is dat het pesten gebeurt door de directie die tevens familie van mij is.

Ik word van het kastje naar de muur gestuurd, van vakbondsafgevaardigde naar vakbondssecretaris, die mij op zijn beurt doorverwijst naar de bedrijfsarts. Deze stuurt mij dan weer naar de mensen van preventie en veiligheid op het werk. 

Foto's die ik genomen heb als bewijs worden genegeerd. 

Ik weet echt niet meer wat ik moet doen...

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 56

hoeveel bussen, trams en trolleybussen

Had de lijn in 2001

Dit bericht werd ons toegestuurd met volgende gegevens:

TypeBericht:       Probleem

Onderwerp:         Vereniging

AnderOnderwerp:   

NaamGebruiker:     hinchliffe john

EmailGebruiker:    deze informatie werd door SASAM verwijderd

AdresGebruiker:    deze informatie werd door SASAM verwijderd

PostcodeGebruiker: 8400

GemeenteGebruiker: 00stende

TelGebruiker:     

FaxGebruiker:     

MagGepubliceerd:   MagGepubliceerd

Remote Name:       217.136.228.86

Redactie: 

Ook dergelijke berichten krijgen we binnen J.  De grappenmaker moet echter weten dat hij perfect traceerbaar is.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Bericht 57 ( verschillende vragen van studenten)

Wat met pesten in een huwelijk? Zijn daar ook al artikels over verschenen? Ik zoek artikels over verbaal geweld of pesten tijdens het huwelijk?

Wij zijn 2 studenten Management Assistent aan de Katholieke Hogeschool Mechelen.  Voor het vak "Zakenethiek" moeten wij een dossier samenstellen over een actueel onderwerp.  Als thema hebben wij gekozen voor "Mobbing".  Wij zouden u graag enkele vragen hierover stellen.  Indien u bereid bent ons te helpen mailen wij de vragen door.

Ik zit in het derde en laatste jaar Medisch Secretariaat in het departement Rega van de Katholieke Hogeschool Leuven.

Ik moet dit jaar een scriptie maken met als thema 'zelfhulp', en heb dus

Informatie nodig rond dit onderwerp.

Geachte Heer, Mevrouw,

Naar aanleiding van een zelf te kiezen onderwerp over een maatschappelijk probleem, heb ik in het tijdschrift Klasse (september 2002) het artikel over “Pesten in het Onderwijs” gelezen. Het sprak me erg aan en ik zou er dan ook graag iets meer over weten. Ik hoop dit onderwerp namelijk uitvoerig te kunnen bespreken in een paper.

'Pesten in het Onderwijs' moet de nodige aandacht verdienen, aangezien dit fenomeen nog steeds in de taboesfeer verkeert. Daarnaast wil ik vooral mijn collega's op de Hogeschool, toekomstige welzijnswerkers, bewust maken van dit schrijnende probleem.

Vraagstelling: “Mobbing in de Vlaamse scholen, … nonsens of realiteit?”

Deelvragen:

 • Wat is mobbing?

 • Zijn er vergelijkbare soorten van pesten die men onder dezelfde noemer kan plaatsen?

 • Geef de gelijkenissen.

 • Geef de verschillen.

 • Wie is er slachtoffer?

 • Waarom hij/zij en niet iemand anders?

 • Wat zijn de ontstaansfactoren?

 • Wat maakt een slachtoffer mee?

 • Hoe kan hij zich verdedigen?

 • Wat houdt hem zwijgende?

 • Wat zijn de gevolgen?

 • Wie doet het?  Omschrijf de ‘daders’.

 • Waarom doen ze het?

 • Wat wil men bereiken? Het nut van mobbing?

 • Waar kunnen slachtoffers terecht?

 • Wat kan de overheid doen? Of een sociale welzijnswerker?

 • Is mobbing strafbaar?

 • Hoe kan men het bewijzen?

 • Hoe vaak gebeurt het? Feiten en data.

Dit zijn enkele vragen die ik wil beantwoorden in mijn paper. Ik ben ook op zoek naar getuigenissen, die ik met discretie zal verwerken in mijn werk. 

Ik hoop dat u me kan verder helpen en enkele tips kan geven waar ik zeer

nuttige en vertrouwelijke informatie kan bekomen:

 • interessante artikels

 • folders

 • getuigenissen

 • titels, auteurs van gespecialiseerde literatuur

 • zelfhulpgroepen en hulpverleners in het Leuvense

 • ...

In afwachting van uw antwoord dank ik u,

Geachte heer, mevrouw,

Voor mijn studie ben ik op zoek naar de winnaar van de prijs voor de effectiefste folder van 2002. Kunt u mij hierover misschien meer informatie geven en kunt u ook vertellen hoe deze prijs heet en waar ik er meer over kan vinden?

Ik hoop spoedig van u te horen.

Redactie:

Hoe graag we ook ALLE studenten die ons een e-mail sturen zouden willen helpen, kunnen we dat om organisatorische redenen niet. De informatie die we willen en kunnen ter beschikking kunnen staat op onze website.

Met specifieke vragen kan iedereen, dus ook studenten, terecht op onze slachtofferhulplijn. De medewerker zal u dan in de mate van het mogelijke onmiddellijk verder helpen.

Wat interviews met de medewerkers betreft kan dat steeds afgesproken worden als het in het tijdschema in te passen valt.

Wij zouden het zeer appreciëren mochten de studenten die gebruik maken van de site, van de hulplijn of een interview onze gegevens in hun werk opnemen en ons een exemplaar bezorgen voor onze bibliotheek.

Ook wij zijn een lerende organisatie J

Bericht 58

De kleutertijd van mijn dochter verliep prima.

In het 5e leerjaar kwam ik te weten dat mijn dochter al van in het 3e leerjaar gepest werd.

Het begon als onschuldige ruzie’s daarna water in de boekentas , boekentas omkeren, schoenendoos vertrappelen die nodig was voor knutseluurtje…. Na een gesprek met de zorgcoördinator bleek dat ik mij zorgen maakte om niets, toen het verder escaleerde had ik een gesprek met de directie die verzekerde mij dat ze navraag ging doenbij de leerkracht, ondertussen had de stagair leerkracht mij al te verstaan gegeven dat het wel begon op te vallen dat het doelgericht was. De zorgcoördinator stelde voor dat mijn dochter woensdagmorgen bij hem kon komen om eventuele problemen die zich voordeden in de klas te bespreken. Helaas kwam daar nooit reactie op.

Ik werd samen met mijn man uitgenodigd voor een gesprek samen met de directrice,leerkracht, zorgcoördinator en iemand van het clb.

Uit dit gesprek bleek dat mijn dochter het allemaal zelf zocht en dat ik externe hulp beter zou inschakelen want dat de school niks meer kon doen voor haar. De dame van het clb gaf ons te kennen dat al die “toevalligheden” van water in boekentas, boekentas omkeren enz. wel degelijk pesterijen waren maar de directrice snoerde haar de mond, ze had 3 jaar kinderpsychologie gestudeerd had en volgens haar waren dit geen pesterijen.

Toen mijn dochter een tijdje later in het gips lag en mijn man haar begeleide naar de klas schopte er een jongen op haar krukken, mijn man nam de jongen vast en zei dat het gedaan moest zijn, blijkbaar was dat een reden genoeg voor de directrice om mijn man de school de toegang tot de school te ontzeggen, hij mocht enkel nog binnen onder toezicht van haar of een leerkracht.

Toen mijn dochter op een avond voor het naar bed gaan zei : ik hoop dat ik mijn ogen nooit meer moet open doen stortte mijn wereld in maar besefte ook dat ik hulp voor haar moest zoeken.

Mijn dochter is toen 18 maand in therapie gegaan en de psychologe zei dat het pesterijen waren en dat mijn dochter niet de schuldige was, ze heeft zelf nog naar de school gebeld dat de dingen die gebeurden onaanvaardbaar waren en dat de school maatregelen moest nemen tegen de pester. Ze zei ook dat omdat mijn dochter enig kind is en altijd onder volwassenen was, ze volwassener reageerde op bepaalde dingen.

Helaas als de grootste pester de dochter was van iemand uit het oudercomité kun je U dus wel inbeelden dat daar niks aan gedaan werd. Integendeel de moeder lachte ons vierkant uit aan de schoolpoort.

Het was dus duidelijk dat mijn dochter daar weg moest, ze is dus in het 6 leerjaar veranderd van school. Tijdens de inschrijving in de nieuwe school heb ik alles verteld aan de directrice en haar ook de toestemming gegeven om met de psychologe te bespreken hoe ze mijn dochter het beste kon begeleiden dat schooljaar.

Natuurlijk was mijn dochter bang en had ze moeite met de grens te leggen tussen pesten en plagen maar gelukkig had ze een leerkracht die haar goed opvolgde en haar ook soms duidelijk maakte wat plagen was en niet pesten. Het schooljaar verliep verder normaal. Afgezien van de “normale” ruzie’s tussen meisjes. De overgang naar het secundair onderwijs was voor haar de hoop om de pesterijen achter zich te laten, helaas zat er een jongen in de klas die verliefd was op haar en toen dit niet wederzijds was begonnen de pesterijen opnieuw, bedreigen,uitlachen, belachelijk maken voor de klas en op de speelplaats. De leerlingenbegeleider werd ingeschakeld en na 3 maand had de jongen een schorsing van 2 weken, helaas weerhield hem dat niet om toch zijn pesterijen verder te zetten zelfs buiten de school, haar opbellen en belletje trek waren dagelijkse kost. Maar in mei kon de directrice ons verzekeren dat de jongen naar een andere school mocht uitkijken voor het volgend schooljaar. Omdat ook hij ook problemen begon te maken tegen de leerkrachten.

Mijn dochter was heel verbaasd want die jongen was de zoon van een leerkracht, de gedachte dat de schuld bij haar lag zoals ze gezegd hadden in de lagere school speelde weer in haar hoofd.

Het 2e jaar secundair begon ze met lood in de schoenen want er was een meisje teruggekomen van in het zesde waar ze af en toe wel eens ruzie met had gehad, maar de eerste periode verliep zonder al te grote problemen. Na Nieuwjaar kwam er een nieuw meisje bij, het klikte en ze werden vriendinnen en ze had een stiefbroer die mijn dochter leuk vond tot op vandaag zijn ze een koppel.

In het 3e koos ze voor de richting Humane Wetenschappen, ze was nieuwsgierig maar nerveus tegelijk want ze wist niet goed wat haar te wachten stond want ze zaten tezamen met het 4e en daar had ze al het een en ander over gehoord dat dit een bazige klas was.

Ik had in het begin van het schooljaar een gesprek gehad met de directrice omdat ik ondervond dat mijn dochter het moeilijk had, eerste liefje, puberteit, nieuwe richting, deze had een gesprek met clb voorgesteld maar omdat mijn dochter in het lager niet echt geholpen was door het clb twijfelde mijn dochter of dit iets ging uithalen. Ondertussen was het elke morgen een enorme inspanning om haar naar school te krijgen, misselijk, braken, geen eetlust. Na een gesprek met de huisarts stelde deze voor om toch maar een specialist te raadplegen in het ziekenhuis. Mijn dochter heeft toen 3 dagen allerlei onderzoeken aan darm en maag ondergaan om tot de conclusie te komen dat het zuiver stress was. Een collega van mij stelde voor om met mijn dochter naar een acupuncturist te gaan. Na zes maand wekelijks bij de acupuncturist te zijn gegaan heb ik de behandeling stopgezet omdat er geen beterschap kwam.

Mijn dochter ondervond dat haar vriendin wel heel veel leugens vertelde en zo kwam hun vriendschap op de helling te staan en waren er dus weer ruzie’s, maar ook andere leerlingen ondervonden dat dit meisje leugens vertelde en daardoor ontstonden er nog meer ruzie’s in de klas waardoor de groep zich keerde tegen dat meisje. De leerlingenbegeleider werd er bij gehaald maar het werd daardoor nog erger. We waren ondertussen december en nog geen contact met het clb, in januari moest mijn dochter op medisch onderzoek naar clb, daar bleek dat ze nooit de vraag gekregen hadden van de directrice om tussen te komen, begin februari mocht ze op gesprek naar clb, die stelde voor dat mijn dochter een assertiviteitscursus zou volgen en dat ze samen met mij eens op gesprek kwam omdat ze ook vermeld had dat ze soms wel eens ruzie met mij had. Doordat mijn moeder kort nadien kwam te overlijden is het geprek nooit doorgegaan met het clb. Mijn dochter heeft het nog steeds moeilijk om het overlijden te verwerken.

De ruzie’s escaleerden en 3 meisjes vonden dat mijn dochter partij moest kiezen maar mijn dochter kon dit niet want aangezien ze tezamen was met de stiefbroer van dat meisje kon ze onmogelijk op school tegen haar zijn en in het week-end als ze op bezoek was bij haar vriendje doen alsof er op school niks gebeurde, het was een zeer moeilijke periode voor haar, ik stelde voor dat ze zoveel mogelijk onpartijdig moest zijn, de andere meisjes van haar klas begrepen haar in het begin maar naar het einde van het schooljaar toe vonden ze toch dat mijn dochter iets te vriendelijk begon te doen tegen de stiefzus van haar vriendje waardoor er weer hevige ruzie kwam. Het meisje werd uitgescholden en op een uitstap naar Brussel vernederd voor de ganse klas, mijn dochter wou niet meegaan op die uitstap omdat ze vond dat de 3 anderen te ver gingen en ze het niet zag zitten een ganse dag tussen 2 vuren te staan. De stiefzus van haar vriendje had thuis ook alles verteld en mijn dochter ondervond dat de ouders zich ook anders gingen gedragen tegenover haar. Dit was juist voor de examenperiode.

Voor mondeling van Frans moesten ze met 3 een conversatie doen, ze mochten in de laatste les voor het examen al samen zitten en hun examen voorbereiden, een van de meisjes ging het thuis uitwerken en uiterlijk vrijdagavond via smartschool mailen aangezien het examen de volgende week donderdag al was. Zaterdagavond had mijn dochter nog geen mail ontvangen na een sms met de vraag naar de tekst werd er niet gereageerd op zondag nog geen mail dus terug een sms, wat mijn dochter kreeg was een sms met enorme harde verwijten en de mededeling dat ze niet meer behoorde tot het groepje van 3. Ze moest haar maar aansluiten bij een andere groep, dit was echter onmogelijk omdat de andere meisjes al een groep hadden gevormd. U kan zich wel inbeelden dat mijn dochter in paniek was en dacht dat ze geen mondeling examen kon afleggen en dus niet geslaagd zou zijn voor Frans, ze had al zwakke punten voor dit vak en met mondeling kon ze dit een beetje ophalen. Maandag sprak ze de meisjes daarover aan maar die hielden voet bij stuk, mijn dochter sprak de leerkracht zedenleer aan en vroeg of ze in de les dit niet konden bijpraten, dit gebeurde en volgens mijn dochter was het bijgepraat, het meisje ging haar die avond de mail sturen, dinsdag nog geen mail, toen mijn dochter haar erover aansprak op school zei ze dat het andere meisje beslist had toch niet toe te geven.

Ik heb toen contact opgenomen met de leerkracht of hij een oplossing had voor mijn dochter eventueel een andere opdracht. De leerkracht reageerde heel kort en gaf mijn dochter geen andere opdracht maar ze kon na het schriftelijk examen samen met hem het mondeling examen afleggen. Ik vond het goed dat mijn dochter toch haar mondeling kon afleggen anderzijds kon ik moeilijk begrijpen dat de leerkracht toestond dat die 2 meisjes zomaar konden beslissen dat iemand geen mondeling kon afleggen. De voorlaatste schooldag verwittigde ze mijn dochter dat ze op de laatste dag van het schooljaar haar aan iets mocht verwachten ze was enorm bang om die dagen naar school te gaan omdat een van die meisjes zich agressief gedroeg tegen over haar .

Al die ruzie’s het voorbije schooljaar en dan de problemen voor haar mondeling was voor mij de druppel die mijn emmer deed overlopen, mijn dochter heeft geen facebook van haarzelf maar ze gebruikt deze van mijn man, ik heb toen een bericht geplaatst op FB maar dit bericht was niet naar één persoon gericht maar naar de ganse klas ook naar mijn dochter toe : “soms twijfel ik of mijn dochter in het 3e kleuterklasje zit of in het 3e middelbaar , wat ze enkel geleerd hebben dit jaar is ruzie maken om de onnozelste dingen het meest en geen respect hebben voor mekaar terwijl de schooltijd de leukste periode van hun leven zou moeten zijn”. De examens verliepen moeizaam,maar mijn dochter behaalde toch haar a-attest maar met een vakantietaak. Eindelijk vakantie rust en ontspanning maar dat was haar echter niet gegund twee dagen later ontving ze foto’s via snapchat van hoe leuk de eerste vakantiedag was met z’n drietjes, puur om haar te kwetsen. Omdat mijn dochter niet mocht reageren van mij lieten ze haar verder met rust. Ik blokkeerde hen op FB en in gsm van mijn dochter. Ik ondervond dat mijn dochter het er enorm moeilijk met had en nam contact op met haar psychologe, die vond het de moeite dat mijn dochter toch eens op gesprek kwam om te horen hoe diep het terug zat, ze besliste dat mijn dochter toch beter de therapie hernam.

Een week voor de start van het schooljaar nam ik contact op met de school voor een gesprek ik kreeg te horen dat de directrice vanaf 1 september naar Brussel ging werken en dat ik wel een gesprek kon krijgen met de Technisch Adviseur Coördinator. Geen wonder dat ze geen gevolg had gegeven aan mijn ongerustheid en gesprek van begin september, ze wist toen al dat het haar laatste schooljaar was.

Dit gesprek draaide op niks uit want die persoon had over alles zijn eigen mening en onderbrak mij constant maar zei wel dat ze de groep gingen in de gaten houden. 1 september, een slapeloze nacht achter de rug vol vragen en twijfel maar de eerste week verliep rustig, een van de drie meisjes was nog steeds kwaad op mijn dochter maar ze stoorde zich daar niet veel aan. Zo lang ze haar maar met rust lieten was het dragelijk voor haar.

De tweede week is het echter weer geëscaleerd, ze zijn opmerkingen in de klas beginnen te maken over de relatie van mijn dochter, haar belachelijk maken over het feit dat ze alleen zat in de klas en leerlingen van het 3e tegen haar opstoken. Ze kon echter niet ten rade bij haar psychologe omdat die in verlof is .

Toen mijn dochter op het einde van de les van de leerkracht de opmerking kreeg waarom ze zo verdrietig en sip was, deed ze haar verhaal maar kwam daardoor te laat in de volgende les waardoor de 3 meisjes vroegen of ze hun weeral es zwart had gemaakt. Volgende les weer hetzelfde verhaal opmerkingen in de klas, leerkracht reageerde niet maar wil wel op het einde van de les weten waarom mijn dochter niet meewerkte of verdrietig was. Tijdens de speeltijd in de namiddag is ze beginnen wenen en toen is ze terug bij de leerlingenbegeleider gegaan die was er niet maar bij een medewerkster op het secretariaat die ook van de situatie van vorig jaar op de hoogte was kon ze haar hart luchten, deze vond hun gedrag zeer ongepast. De leerlingenbegeleider kwam binnen en voor de zoveelste keer die dag moest mijn dochter haar verhaal doen, deze reageerde zeer kortaf met de mededeling dat hij geen tijd had om zijn tijd in hun te steken en dat ze niks mocht vertellen tegen mij want dat ik anders zou ontploffen!!! hij ging naar de klas, want dit moest direct afgehandeld worden, hij ging de volgende dag een gesprek plannen met hem,de meisjes, mijn dochter en de (voorlopige)directrice. Hij is toen in de klas gaan vragen wat hun probleem was met mijn dochter en toen bleek dat ze het haar kwalijk namen voor mijn uitspraak op FB en dat een van de meisje haar moeder enorm boos was om die uitspraak op FB.

Wat dat meisje niet wist is dat mijn nichtje, die al 5 jaar bij ons woont,een gesprek gehad heeft met haar moeder en deze verklaarde dat ze zich niks meer aantrok van haar dochter, ze wou toch niet luisteren en ze deed toch haar gedacht en omdat de moeder in een vechtscheiding verwikkeld was ze geen tijd had om zich bezig te houden met haar dochter, ze had het financieel moeilijk en draaide daarom extra uren, hoe eerder haar dochter met haar gezicht tegen de muur liep des te beter dan zou ze zelf beseffen dat ze verkeerd bezig was.

De volgende dag was het helemaal mis, de 3 meisjes waren enorm kwaad op mijn dochter omdat ze zogezegd gaan klagen was en hielden zich niet in om haar nog meer uit te schelden en uit te lachen, telkens de leerkracht een opdracht gaf, werd er gelachen en zeiden ze maar mevrouw we kunnen dat niet want we zitten in het derde kleuterklasje ,tegen de middag was mijn dochter helemaal overstuur, een van de meisjes had zelf haar oudere broer ingeschakeld om mijn dochter belachelijk te maken voor de ganse eetzaal, toen was voor mijn dochter de maat vol en heeft ze haar rugzak tegen de muur gegooid en is naar buiten gegaan in de gang kwam ze de medewerkster tegen en die zag direct dat er weer iets gebeurt was, ze stelde voor dat mijn dochter naar de(voorlopige)directrice zou gaan. Daar heeft ze terug haar verhaal gedaan en deze stelde voor om in de volgende les eens langs te komen. Mijn dochter hoopte op het gesprek met de leerlingenbegeleider maar de directrice kwam alleen, de leerlingenbegeleider was vergeten te zeggen dat hij er die dag niet was !!!!! mijn dochter was enorm teleurgesteld en kwaad op de leerlingenbegeleider, de directrice stelde voor dat het moest gedaan zijn met opmerkingen te geven en roddels te verspreiden en anderen tegen mijn dochter op te zetten en dat de medewerking van beide kanten moest komen. Toen vroeg ze één voor één aan de drie meisje of ze daar akkoord met waren , 2 van de drie reageerden direct dat ze akkoord waren maar één wou niet antwoorden de directrice heeft het haar 3 keer moeten vragen. Ze keek mijn dochter heel kwaad aan en stemde uiteindelijk toe. Mijn dochter was zo overstuur dat ze misselijk werd en dacht dat ze ging flauwvallen, ze is toen gaan vragen of ze naar huis mocht. Mijn vader is ze toen gaan halen. ’s Avonds zijn we bij de huisdokter gegaan en hij hoorde haar verhaal aan en kon het niet vatten dat de leerkrachten niet reageren in de klas. Hij stelde voor om haar de rest van de week thuis te houden om even te bekomen.

Ik voel mij enerzijds schuldig om dat bericht op FB, anderzijds heb ik niemand persoonlijk aangevallen en sprak ik de waarheid en is mijn dochter niet verantwoordelijk voor mijn daden en uitspraken. Als moeder voel je je zo machteloos en je heb zo’n verdriet omdat je je dochter niet kan helpen dat ik al veel slapeloze nachten heb gehad en heb ik het heel moeilijk om mijn tranen te bedwingen in haar bijzijn al ze weer haar verhaal doet van een slechte dag op school. Zelfs mijn gezondheid begint er onder te lijden. Ik heb al meerdere keren aan mijn dochter voorgesteld om terug te veranderen van school maar ze ziet dit niet zitten, ze heeft nog een beetje vechtlust door te zeggen : ik gun hen dat niet dit is wat ze willen ,ze hebben mijn vriendje zijn stiefzus al buiten gekregen en ik heb het recht om zelf mijn school te kiezen waar ik wil gaan en niet de pesters.

Doordat er zoveel gebeurt is dit jaar, problemen op school, het overlijden van mijn moeder, we moeten verhuizen, haar nichtje ,die ze beschouwd als haar grote zus, is gaan samenwonen, kan ze het niet aan om de stress van een nieuwe school er nog bij te nemen zegt ze, wat ik begrijp, het is veel om te verwerken voor een meisje van 14 maar ik moet wel aan haar gezondheid denken.

Ik zie aan sommige mensen hun afkeurende reactie als ik vertel dat mijn dochter een vriendje heeft maar ik ben blij dat ze hem heeft,hij steunt haar, troost haar en kan haar afleiden van sombere gedachten, als ze samen zijn zie ik even een vrolijk meisje. Ik mag er niet aan denken wat er zou kunnen gebeuren moest ze hem niet hebben. Ik mag niet zeggen dat de school er niks aan doet maar het zou beter kunnen, leerlingen zijn baas in de klas en dat is de basis van de meeste problemen, natuurlijk krijg ik ook te horen van de leerlingenbegeleider dat mijn dochter niet altijd even gemakkelijk is en dat ze ook moet werken aan haar houding, ik besef heel goed dat het van beide richtingen moet komen en ja mijn dochter heeft ook fouten gemaakt. Maar door de pesters heeft ze niets van zelfvertrouwen kan niets positief over haar eigen zeggen, heeft faalangst en het ergste van al begint ze te geloven wat de pesters van haar zeggen : volgens hun heeft ze een rotkarakter is ze slecht, lelijk ,achterbaks, een slet,hoer.

Niemand in onze vriendenkring kan geloven dat mijn dochter gepest word, ze is sociaal, vriendelijk, beleefd en hulpvaardig maar toch… Ik hoop dat de leerlingenbegeleider eens beseft dat het hoog tijd is om hard in te grijpen en de leerkrachten wat strenger worden in de klas. Zoniet zal ik toch mijn dochter moeten verplichten te veranderen van school.

Mijn dochter hoopt alsnog op dat klasgesprek, ze hoeven geen vriendinnen meer te worden maar als ze stoppen met opmerkingen te maken en zich met respect tegen over elkaar leren te gedragen is voor mijn dochter al voldoende en zou mijn dochter terug een vrolijk meisje kunnen worden, die graag naar school gaat en eindelijk eens rust in haar hoofdje krijgt.

Geef ons Uw reactie  Terug naar het begin van de berichten

Geef ons Uw reactie,  Terug naar het begin van de berichten

SASAM vzw wenst u eraan te herinneren dat u als raadpleger van deze rubriek NIET het recht hebt om deze teksten te publiceren (op welke wijze dan ook) zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming. 

Studenten die deze teksten wensen te gebruiken in hun school- of eindwerk, thesis,... krijgen hiervoor de toestemming van SASAM vzw onder volgende voorwaarde:
de teksten moeten ongewijzigd overgenomen worden en dienen voorzien te worden van een duidelijke bronvermelding, de student bezorgt één exemplaar van zijn werk aan SASAM vzw, Hasseltsebaan 40, B-3290 Diest.